gefyra-vovousa

Η Βωβούσα
ένα απο τα 46 χωριά του Ζαγορίου

Η Βωβούσα (Μπαϊεάσα στα βλάχικα) βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα, με αξιόλογη φυσική ομορφιά και γεωφυσικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλους ορεινούς όγκους. Ειδικότερα, η γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από φαράγγια, κοιλάδες, καταρράχτες και λίμνες, βάραθρα, υπέροχα δάση και μεγάλη ποικιλία φυτών. Εδώ είναι και το περίφημο Αρκουδόρεμα, ένα μαγευτικό τοπίο, με μοναδικές διαδρομές στη φύση.

Πλησιάζοντας στη Βωβούσα από το Φλαμπουράρι, οδηγώντας μέσα στην κατάκλειστη βαθυπράσινη κοιλάδα του Αώου, έχεις την απόλυτη αίσθηση ότι μπαίνεις στα σώψυχα της μεγάλης ελληνικής οροσειράς της Πίνδου. Το χωριό λέγεται Βωβούσα από τη βοή του νερού, από το ποτάμι. Η εικόνα του χωριού καθώς το κόβει στα δύο ο Αώος μέσα σε μια κοιλάδα στα 1.000 μ. υψόμετρο, τριγυρισμένη από θεόπυκνα αδιαπέραστα δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται εύκολα.

Η Βωβούσα ανήκει στο λεγόμενο Βλαχοζάγορο. Σήμερα ζουν εδώ περίπου 80 άτομα, από τους οποίους οι περισσότεροι ασχολούνται με την υλοτομία. Διασχίζουμε την περίφημη γέφυρα του 1748, που χτίστηκε από τον Αλέξιο Μήσιο και περπατάμε στις σκόρπιες γειτονιές του χωριού. Παντού βλέπουμε ξύλινα κτίσματα. Η αφθονία του ξύλου το κάνει δομικό υλικό γιά κάθε χρήση: σπίτια, αποθήκες, αχυρώνες, στάβλους, μέχρι και γκαράζ ξύλινα.

Βωβούσα γειτνιάζει με τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, που στα βλάχικα θα πει ζεστή κοιλάδα και αυτό της προσδίδει μεγάλη φυσική ομορφιά και γεωφυσικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλους ορεινούς όγκους.

Ειδικότερα η γύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από φαράγγια, κοιλάδες, βάραθρα, υπέροχα δάση και μεγάλη ποικιλία φυτών. Εδώ είναι και το περίφημο Αρκουδόρεμα, το τόσο αγαπητό στους λάτρεις της πεζοπορίας. Η Βάλια ντε λα Ούρσα, δηλαδή η κοιλάδα της αρκούδας, φιλοξενεί το Αρκουδόρεμα, που είναι παραπόταμος του Αώου. Πηγάζει από τη Βάλια Κάλντα και στο διάβα του σχηματίζει μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι χύνονται σελιμνούλες, πολύ καλές για βουτιές και κολύμπι. Μέσα σ’ αυτά τα πυκνά δάση ζουν περίπου 90 – 100 αρκούδες.

Λίγο πριν την είσοδο του χωριού, υπάρχει η θέση Κολύμπι. Θέση όνομα και πράμα, αφού, όταν υπάρχει σωστό ύψος νερού, το καλοκαίρι, οι επισκέπτες βουτούν και απολαμβάνουν το πάντα δροσερό νερό του Αώου.

Από τη Βωβούσα μπορείς να περάσεις στην Βάλια Κάλντα, μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που ανηφορίζει για το Περιβόλι. Φτάνοντας ψηλά στη θέση “στάνη Ντίζα” στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο.

vovousa_festival

Η Βωβούσα απέχει από τα Γιάννενα περίπου 70 χιλιόμετρα και από το Μέτσοβο περίπου 60 χιλιόμετρα. Τις καλές μέρες του χειμώνα “πιάνει” πολύ χιόνι που σκεπάζει τα πάντα δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Μια ακόμη διαδρομή για όσους αγαπούν την πεζοπορία ξεκινά από τη Βωβούσα, μπαίνει σε πυκνό δάσος με θεόρατα μαυρόπευκα και μέσω δασικού δρόμου καταλήγει στη Λάιστα.

Φεστιβάλ Βωβούσας

από μέσα Ιουλίου έως αρχές Αυγούστου

Ως ορεινό φεστιβάλ -από το 2015- αφιερώνουμε τη διοργάνωση μας στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ οι εκδηλώσεις που προτείνουμε ενισχύουν την αειφορία και τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις καθώς και σύγχρονου χορού, πεζοπορικές εξορμήσεις, κυνήγι τρούφας, εργαστήρια βοτανοθεραπείας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και προφορικής ιστορίας.

Το βουνό έχει για όλους, μικρούς και μεγάλους.

-1068x610